Auto onderhoud banden

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Overig

onderhoud-bandenAlles aan je auto heeft onderhoud nodig, dus ook je banden.Auto onderhoud aan banden houdt in dat je regelmatig de bandenspanning controleert, de banden checkt op slijtage en op tijd je zomerbanden verwisselt voor winterbanden en andersom. In dit artikel meer uitleg over auto onderhoud aan je banden.

Bandenspanning

Een te slappe band zorgt ervoor dat je energieverbruik vergroot wordt en dat je banden sneller verslijten. Banden die te hard opgepompt zijn verminderen het rij-comfort en leveren bovendien het risico van een klapband, bijvoorbeeld als de banden door hitte nog meer willen uitzetten. In de handleiding van je auto staan de marges beschreven waarbinnen de bandenspanning moet blijven. He kunt de spanning checken bij een garage of benzinepomp, maar je kunt er ook een speciaal apparaatje voor thuisgebruik voor aanschaffen.

Profiel

In je autobanden zitten groeven om de duurzaamheid te vegroten, de veiligheid te vegroten (tegen slippen) en de algemene grip te vergroten bij elke weersomstandigheid. Iedere fabrikant autobanden heeft een eigen groeven-profiel. Voor de meeste doeleinden zijn autobanden met een standaard groevenprofiel voldoende. Banden slijten en dus worden de groeven langzaam minder diep. Ook hier gelden marges voor. Check bij je auto onderhoud altijd even of de groeven nog meer dan 2 mm diep zijn. Sommige bandenfabricanten hebben het je gemakkelijk gemaakt door een figuur van ongeveer die dikte in het profiel te verwerken. Dan weet je dat als het figuur weggesleten is het tijd wordt om je banden te vervangen. (Let op: Bij winterbanden is het aan te raden om ze al te vervangen als het profiel minder dan 4mm is.)

Wisseltijd

Hangt het kwik al een tijdje beneden de 12 graden Celcius en ziet het ernaar uit dat het nog kouder gaat worden? Dan is het aan te raden om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Omgekeerd geldt uiteraard ook hetzelfde. Het is niet goed om onder koude weersomstandigheden met zomerbanden te rijden vanwege een mindere grip. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden celcius komt werken zomerbanden juist weer beter voor de grip. Sowieso zou het zonde zijn om te lang door te rijden met winterbanden, omdat ze veel sneller slijten en ook zorgen voor meer brandstofverbruik.
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page