De voor- en nadelen van verschillende saunakachels

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Huis

Om een sauna te verwarmen is een kachel nodig. Houtgestookt, elektrisch of op gas, er zijn verschillende mogelijkheden. De verschillen op een rij.
saunakachel
Een stapeltje brandhout en een rookkanaal is nodig voor een houtgestookte kachel. Houtgestookt geeft sfeer, niets is tenslotte ontspannener dan luisteren en kijken naar een brandend houtvuur, maar vergt wel wat inspanning. Als een houtgestookte kachel op temperatuur is, doet hij niet onder voor zijn elektrische broer, de verwarming gaat even snel. Voor een houtkachel is geen stroom nodig en hij is geschikt voor een grote sauna. Veel houtgestookte saunakachels hebben een fraaie uitstraling, het oog wil tenslotte ook wat.
Natuurlijk is een elektrische kachel wel wat brandveiliger, daarom worden deze kachels vooral binnen toegepast. Een elektrische kachel is verkrijgbaar in een reguliere 230V-variant, maar ook met krachtstroom (380 V). De 230V-kachel heeft een vermogen van 3,6 kW, een kachel met een dubbele 230 V 4,5 kW. Kachels met krachtstroom zijn te verkrijgbaar in een variant met een vermogen van 6 kW, maar ook extra zware kachels tot 24 kW zijn beschikbaar. Voordeel van een elektrische kachel boven de houtgestookte variant is dat de temperatuur wat eenvoudiger te regelen is. Als de elektrische kachel voorzien is van een timer, kan de sauna op voorhand op temperatuur ingesteld worden. Grootste nadeel is de drogere lucht die een elektrische kachel verspreid. Ook een combikachel is mogelijk, met deze kachel is naar keuze een droge sauna, een natte sauna, een stoombad of een kruidenbad te realiseren.

Naast de houtgestookte en elektrische variant is er ook een gaskachel te koop voor de sauna. Deze kachel is rookvrij en verwarmt de sauna in korte tijd. De gaskachel is door zijn lichte gewicht eenvoudig te verplaatsen, waardoor hij een multifunctionele functie krijgt. Heeft u zin in terrasverwarming, dan kan de kachel namelijk ook gebruikt worden. Gaskachels hebben een traploze regeling, waardoor de gewenste temperatuur eenvoudig te verkrijgen is. In een reservoir wordt water opgeslagen, zodra dit kookt komt een gelijkmatige aanvoer van stoom vrij, dit geeft een unieke saunaervaring. Een schoorsteen is voor een gaskachel overbodig, daarnaast geeft hij geen roet of rook. Een eenvoudig aan te sluiten standaard propaan gasfles zorgt voor de toevoer van gas.
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page