Op wintersport? Vergeet de winterbanden niet!

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Vakantie

auto-92129_640 (1)Elk jaar in de kerst- en voorjaarsvakantie zoeken veel Nederlanders de sneeuw op. Wie met de auto gaat, doet er goed aan om de autobanden om te wisselen voor winterbanden. Je voorkomt dan niet alleen een hoge boete in het buitenland, maar je gaat ook veilig op weg. Wintersportland nummer één is Oostenrijk. Daar worden toeristen vaak al aan de grens gecontroleerd. Wie geen winterbanden heeft, riskeert een boete van maar liefst 5000 euro.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Elk jaar zijn er steeds meer landen waar het gebruik van winterbanden in de wintermaanden verplicht wordt gesteld. Regels veranderen elk jaar. Daarom is het raadzaam om van tevoren goed uit te zoeken in welke gebieden winterbanden noodzakelijk zijn. Ook als winterbanden in het land van bestemming niet verplicht zijn, kunnen ze dat in de landen waar je doorheen rijdt wel zijn. Loopt de route dus door Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Finland, Oostenrijk of Zwitserland, dan doe je er goed aan om winterbanden onder de auto te monteren.

Winterbanden zijn in Nederland en België niet verplicht. Toch rijd je een stuk veiliger als je winterbanden onder de auto hebt gemonteerd. De diepe groeven in de band reduceren de kans op slippen aanzienlijk en zorgen voor een kortere remweg bij ijzel en sneeuw.

Sneeuwkettingen in de kofferbak

Naast winterbanden zijn sneeuwkettingen in sommige gebieden verplicht. Een rond, blauw bord met een sneeuwketting toont op welke plekken alleen met sneeuwkettingen mag worden gereden. Op sterk besneeuwde plekken bieden ze extra grip op de weg. Daarom is het belangrijk altijd sneeuwkettingen aan boord te hebben.

Winterbanden en de autoverzekering

Voor Nederlandse autoverzekeraars maakt het (nog) geen verschil als je in het buitenland met zomerbanden in gebieden rijdt waar alleen winterbanden zijn toegestaan. Raak je betrokken bij een ongeluk, dan wordt de schade gewoon uitgekeerd. Anders wordt het wanneer je met zomerbanden onverantwoord hard over besneeuwde wegen rijdt. Krijg je een ongeluk, dan zal je autoverzekering meestal niet uitkeren.
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page