Soorten sauna’s

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Huis

binnensaunaAl is het nog niet zo ingeburgerd als in Scandinavië, er zijn steeds meer mensen die een sauna voor thuis aanschaffen. Heerlijk om je er in de winter lekker even in op te warmen. De keuze aan soorten sauna’s wordt steeds groter. Buitensauna’s, infraroodsauna’s, sauna’s met een elektrische kachel of juist met een houtgestookt exemplaar: wat voor sauna zou jij kopen? In dit artikel de voor- van elk type sauna op een rij.

Infrarood sauna

Een infrarood-sauna is een sauna met stralingsenergie die effectief in je lichaam omgezet wordt in weldadige therapeutische warmte. De warmte die je voelt is het meest vergelijkbaar met de warmte van de zon. In tegenstelling tot bij tradionele sauna’s is de straling kortgolvig, wat ervoor zorgt dat niet alleen de opperste huidlagen worden verwarmt, maar dat de warmte tot 5 mm je huid binnendringt. Een infrarood-sauna heeft dan ook als voordeel dat behalve de verbeterde doorbloeding (waar een traditionele sauna ook voor zorgt)het ook een positief effect heeft op de spieren. Een ander voordeel van infrarood-sauna’s is dat je er al een kan kopen van 90 x 90 centimeter. Een traditionele sauna met houtgestookte kachel moet om veiligheidsredenen een stuk groter zijn.

Traditionele (Finse) sauna

Een traditionele sauna is een sauna met een houtgestookte kachel heeft als grootste voordeel dat het een typische sauna-sfeer met zich meebrengt, iets dat je met een infrarood-sauna veel minder hebt. Een tweede voordeel is dat deze sauna een reinigende werking heeft op de poriën van je huid. De lucht is namelijk vochtiger dan bij een elektrisch gestookte- of infrarood-sauna.

Elektrisch gestookte sauna

Een sauna met een elektrische kachel heeft het voordeel ten opzichte van een houtgestookte sauna dat hij sneller, constanter en gemakkelijker op temperatuur is en dat je er minde rruimte voor nodig hebt. Het voordeel ten opzichte van een infrarood-sauna is dat het meer de sauna-ervaring is zoals bij een traditionele sauna. Het is echter persoonlijk of je de warmte van een infrarood-sauna of die van een traditionele of elektrische gestookte sauna prettiger vindt.

Buitensauna

Een buitensauna kan houtgestookt zijn als de ruimte groot genoeg is, maar kan ook voorzien zijn van een elektrische kachel. Het verschil met een binnensauna is het waterdichte en verstevigde dak.
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page