Voorkom een winterdepressie

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Lifestyle

smartphone-569076_640 We praten maar wat graag over het weer in Nederland. Er valt ook vaak wel wat te zeggen over het weer. Dan is het regenachtig, dan juist heel zonnig. De zon zorgt voor een positieve stemming bij de mens. Niet zo raar dus dat er zoiets bestaat als een winterdepressie. Hoe is zo’n depressie te voorkomen?

De grijze en grauwe lucht

Als het nog maar nauwelijks herfst is, worden mensen al wat neerslachtiger. Hoe grijzer en grauwer de lucht, hoe minder positieve energie de mens krijgt van daglicht. Er zijn verschillende gradaties in die neerslachtigheid, sommigen hebben slechts last van een winterdipje, bij anderen zijn de klachten wat grootser, waardoor gesproken wordt van een winterdepressie.

Geleerden gaan ervanuit dat het krijgen van een winterdepressie komt door het hormoon melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en wordt aangemaakt als het donker is. Het is dan dus niet zo raar dat je je overdag, op een donkere dag, nogal moe kunt voelen. Ook spanningen hebben een rol in het wel of niet krijgen van een winterdepressie.

Klachten bij een winterdepressie

Mensen met een winterdepressie hebben nogal wat klachten. Zo kunnen zij verward zijn, prikkelbaar, somber en vermoeid. De tranen staan vaak nader dan het lachen en de concentratie is niet om over naar huis te schrijven. Echt lichamelijke symptomen kunnen bijvoorbeeld gewichtstoename zijn, spierpijn of verstopping.

Hoewel de klachten vaak in het voorjaar weer verdwijnen, zal niet iedereen er op zitten te wachten om van september tot maart in een depressie te zitten. Er zijn lichttherapieën waarbij patiënten zich al beter voelen. Door in de vroege ochtend lichttherapie toe te passen, krijgt het lichaam een signaal dat de dag is begonnen en geeft dat extra energie om de dag door te komen.

Kijk een serie op je smartphone!

mobile-842814_640 Het kan zijn dat je wel een hekel hebt aan de lange donkere dagen, maar niet direct lijdt aan een winterdepressie en niet de behoefte voelt er iets aan te doen. Nestel je dan met een warme deken op de bank en ga bijvoorbeeld series kijken op je smartphone. Of koop een stapel boeken en maak het jezelf gemakkelijk met een pot thee en een schaaltje lekkere koekjes.

De donkere periode leent zich doorgaans ook voor het gezellig maken van het huis met kaarsen en bloemen. De positieve energie die uitgaat van de gezelligheid van je huis kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van negatieve gevoelens.

Gezellig de winter door

Je woonkamer winterklaar maken kan door de gezelligheid aan te wakkeren met knusse kussens, kaarsen, mooie verlichting en de geur van appeltaart. Nu is het niet zo dat je direct aan het bakken moet, ook met bijvoorbeeld geurkaarsen kan het effect van de gezellige geur bereikt worden.

Hoe lekkerder je kamer ruikt, hoe veiliger je je zult voelen. Niet elke woning is gezegend met een open haard, maar als je die hebt, steek hem dan lekker op tijd aan en geniet van de intense warmte die de haard geeft. Zorg voor een grote mand haardhout, zodat je niet in het donker nog naar buiten moet voor een blokje hout.

Grote kussens maken dat je comfortabel zit en een wijntje of een warme chocolademelk maken het plaatje compleet. Een winterdepressie? Daar heb jij geen last van. Je zou het bijna jammer vinden dat het weer lente wordt…
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page