Winterbloeiers voor in de tuin

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Tuin

In de winter staan de meeste tuinen er verpieterd bij. De meeste mensen nemen niet de moeite om hun tuin winterklaar te maken en dan is het resultaat inderdaad verdrietig. Maar met een beetje moeite en de juiste planten heb je ook in de winter een mooie tuin. Over het winterklaar maken van je tuin bestaan al artikelen genoeg. Dit artikel is gewijd aan planten die hun bloeiperiode in de winter hebben, oftewel de winterbloeiers.

Najaarbloeiers

AsterEr zijn nog meer dan 100 plantensoorten te vinden die hun bloeiperiode in oktober hebben. In november zijn dat er drastisch minder en planten met een bloeiperiode in december heb ik helemaal niet kunnen ontdekken.

De plant die in november zijn bloeiperiode heeft verdiend daarom wel even de aandacht. Het gaat om de Aster, om precies te zijn de Aster ageratoides, ook wel Ashvi genoemd. Je ziet hem in bloei op de afbeelding hiernaast. Hij opent zijn knoppen in september en kan dus tot en met november blijven bloeien.

Planten die bloeien van januari tot en met maart

Helleborus OrientalisEen stuk of 50 plantensoorten bloeien in januari, februari en of maart. In januari bijvoorbeeld kun je Kerstroos en Nieskruid zien bloeien. Op de afbeelding links zie je de Helleborus orientalis, een soort die onder het Nieskruid valt. In februari bloeit het Nieskruid nog steeds, maar kun je ook al bloeiende Kleine maagdenpalm tegenkomen (Latijns: Vinca Minor Aureovariegata). De Kleine maagdenpalm heeft geen bloemen, maar is vrij felgeel van bladkleur en dus toch zeer sprekend.

In maart zijn er al een stuk meer soorten beschikbaar. Ik noem er een paar: Blauwkussen, Helmbloem, Sleutelbloem, Longkruid en Bosanemoon.

Andere aanraders voor in de winter

Camellia op stamAls je graag een beetje kleur in je tuin hout is het aan te raden om een groenblijvende haag te nemen. Een heleboel coniferen bijvoorbeeld zijn groenblijvend en bladhoudend. Let wel op als je een conifeer koopt, want juist de soort die haagconifeer heet is níet bladhoudend! De ‘gewone’ conifeer wel. 

Een plant op stam die in de winter bloeit staat ook mooi. De Ssneeuwbal op stam(Viburnum tinus ‘Eve Price’) of de Hulst op stam (Ilex ‘Nellie R Stevens’) bijvoorbeeld, bloeien beiden in november. In januari staat de Camellia japonica op stam in bloei. Met zijn rozen-achtige bloemen is dit een prachtige plant voor in de winter!
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page