Zuid-Tirol – Alpen in mediterrane sfeer

Geschreven door Stefan op . Geplaatst in Vakantie

zuid-tirolIn het noordelijkste puntje van Italië vind je Zuid-Tirol. Dit drietalige gebied is het zuidelijkste deel van de landstreek Tirol. Zuid-Tirol is onderdeel van de regio Trentino-Zuid-Tirol. Hier gaan de Alpen en het mediterrane hand in hand samen. Bijzonder is dat het gebied driehonderd dagen zon telt.

Veelzijdig gebied, ook voor toeristen

Zuid-Tirol staat bekend veelzijdiger te zijn dan de rest van de Alpen. Dat is niet zo vreemd, als je al bedenkt dat Duitsers, Italianen en Ladiniërs samen in het gebied wonen. De streek telt 500.000 inwoners, waarvan het grote merendeel Duitstalig is. Net als het Oostenrijkse deel van Tirol is het gebied uitermate bergachtig. In de winter is het voor toeristen goed toeven met tal van winteractiviteiten. Zo kun je in dat gebied ijsklimmen, kunstschaatsen, toerskiën, langlaufen, rodelen of skiën. Kortom: als je van afwisseling houdt, zit je in Zuid-Tirol goed.

Romantiek en toerisme

Tijdens de arrensleetochten viert romantiek hoogtij. Haflinger-paarden trekken de slee door het besneeuwde landschap. Pak je wel warm in, onder de dikke dekens is de tocht een ware belevenis, zowel onder de strakblauwe lucht als onder een fonkelende sterrenhemel. Wandelen hoort ook zeker tot de mogelijkheden, het gebied telt maar liefst 17.000 km aan wandelpaden, hoog in de bergen naar de top en door dalen langs meren, berghutten en almen. De vierhonderd burchten, kastelen en landgoederen zijn niet allemaal te bezoeken, maar honderdvijftig zijn wel voor bezichtiging toegankelijk.

In de adventtijd

Zuid-Tirol staat ook bekend om de vele kerstmarkten. Een kerstroute langs vijf steden waar de zogenaamde ‘Christkindmärkte’ gehouden worden is aan te raden. In Bolzano, op het kruispunt van noord en zuid, gaat de Midden-Europese en mediterrane cultuur harmonieus samen. In Bressanone wordt de markt gehouden op het plein voor de gotische domkerk, wat een sfeervolle en fascinerende achtergrond geeft. Merano heeft een ingetogenere sfeer: traditionele handwerkkunst en kerstgebak. De sfeervolle kerstmarkt in Brunico wordt gehouden binnen de middeleeuwse stadsmuur en biedt slenteren langs kraampjes. Tot slot mijnwerkstad Vipiteno, waar de markt gecombineerd wordt met een speciale tentoonstelling over de geschiedenis van de mijnbouw. Naast deze vijf steden zijn er ook verschillende dorpen die een kerstmarkt organiseren.

Regionale specialiteiten


Zuid-Tirol heeft een boerencultuur en –traditie. De landbouwproducten komen dus oorspronkelijk uit het gebied. De Italiaans-mediterrane invloed is duidelijk. Traditionele gerechten als knoedels, schlutzkrapfen en tirtlen worden geserveerd, maar ook pastagerechten, pizza, risotto en andere Italiaanse lekkernijen zijn populair.
Deel nu 🙂 Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterBuffer this page